Author

Fëmijët tuaj ju njohin më mirë se ç’njihni ju veten.

Që në vogëli fëmijët tuaj mësojnë t’ju njohin më mirë se ç’njihni ju veten. Çdo sjellje e juaja është e modeluar dhe e vëzhguar nga fëmija juaj. Ndaj shpeshherë gjendemi përballë situatave në të cilat duhet të veprojmë siç dëshiron fëmija dhe jo ashtu siç është e duhura. Pse ndodh kjo situatë? Kjo situatë ndodh …

Fëmijët tuaj ju njohin më mirë se ç’njihni ju veten. Read More »

Që të jeni në kujtimet e fëmijëve tuaj nesër, DUHET të jeni në jetën e tyre sot!

“Dëgjoni me vëmendje çdo gjë që do t‘ju thotë fëmija juaj, pavarësisht ç’ka. Nëse nuk dëgjoni me padurim gjërat e vogla kur ata janë të vegjël, ata nuk do t’jua tregojnë gjërat e mëdha kur do të rriten, sepse për ata e gjithë kjo ka qenë gjë e madhe.” – Catherine M. Ëallace Fëmijëria është …

Që të jeni në kujtimet e fëmijëve tuaj nesër, DUHET të jeni në jetën e tyre sot! Read More »

Zbulo nëse vuan nga “Kompleksi i HIRUSHES”!

E njohim të gjithë historinë e  Hirushes  dhe  padrejtësitë e mëdha që pësonte nga njerka  dhe vajzat e saj. Duke u nisur nga kjo histori psikologët e konsiderojnë varësi patologjike nevojën që kanë këto femra për “princin e kaltër” që t’i shpëtojë e të jetë gjithmonë aty për t’i ndihmuar. Kompleksi i Hirushes është një kompleks të cilin e …

Zbulo nëse vuan nga “Kompleksi i HIRUSHES”! Read More »

A duhet të jesh një prind autoritar?

Prindërimi është një sfidë për prindërit, teorikisht arrin të bindësh veten se çfarë prindi do të dëshiroje të ishe, mirëpo praktikisht është shumë e vështirë të edukosh, disiplinosh dhe të zgjedhësh llojin e prindërimit që duhet të zbatosh.  Prindër autoritarë  Prindërit autoritarë janë shumë të rreptë. Ato kërkojnë që femijët e tyre t’u binden plotësisht. …

A duhet të jesh një prind autoritar? Read More »

Të vetmit njerëz normalë janë ata që ti nuk i njeh shumë mirë!

Të vetmit njerëz normalë janë ata që ti nuk i njeh shumë mirë. (Alfred Adler) Nisur nga kjo shprehje gjithçka që një individ duhet të kuptoj është që askush nuk është normal, askush nuk është perfekt, dhe çdokush vuan nga një çrregullim ose fobi.  Gjithçka lidhet me një fëmijëri të pajetuar, me një rini të …

Të vetmit njerëz normalë janë ata që ti nuk i njeh shumë mirë! Read More »

Stresi dhe ndikimet e tij tek shëndeti

Problemet me të cilat përballemi çdo ditë, marrëdhëniet komplekse, tranzicionet në personalitet çojnë shpeshherë në mendime negative. Janë keto mendime negative të vazhdueshme që çojnë në stres.  Stresi nuk dëmton vetëm gjendjen psikologjike por gjithë trupin tonë. Në bazë të kësaj hipoteze u ngritën shumë kerkues të cilët vertetuan disa teori të cilat dëshmojnë se …

Stresi dhe ndikimet e tij tek shëndeti Read More »

Cilat janë problemet psikologjike që sjell përdorimi i teknologjisë tek femijët?

Padyshim që teknologjia ka sjell ndryshime pozitive dhe lehtësime të shumta por problemi qëndron tek fëmijët. Si ndikon kjo teknologji tek ato? A janë fëmijët tonë të lumtur? A po e jetojnë ato fëmijerinë? Të gjitha këta pyetje duhet t’ja bëj prindi vetes para se t’i japi femijës telefonin. Ngarkesat e përditshme të prindit bëjnë …

Cilat janë problemet psikologjike që sjell përdorimi i teknologjisë tek femijët? Read More »

DEPRESIONI POST-PARTUM TEK NENAT DHE BABALLARET

Lindja e një foshnje mund të shkaktojë një shumëllojshmëri emocionesh, nga gëzimi deri tek frika dhe ankthi.  Por, gjithashtu mund të rezultojë në diçka që mund të mos e prisni, depresioni. Depresioni pas lindjes tek nënat Shumica e nënave të reja përjetojnë luhatje humori, ankth, pagjumësi, shqetësim etj. Kjo është krejt normale, dhe zgjat 2 javë. …

DEPRESIONI POST-PARTUM TEK NENAT DHE BABALLARET Read More »

Depresioni gjatë shtatëzanisë

Çrregullimet e humorit, ndjenjat e pashpresa ose pesimizmi, ndjenja faji dhe pafuqie karakterizojnë depresionin. Te gjitha këto ndjesi një femër mund t’i përjetoj gjatë shtatëzanisë.  Ndryshimet e humorit gjatë shtatzënisë mund të shkaktohen nga ndryshimet fizike, lodhja, ndryshimet në metabolizmin tuaj, ose nga hormonet të cilat ndikojnë në luhatje të nivelit të neurotransmetuesve si serotonina, …

Depresioni gjatë shtatëzanisë Read More »