Author

Pedofilia, çrregullimi i fantazisë dhe impulset

PEDOFILIA ËSHTË NJË ÇRREGULLIM NË TË CILIN SHUMË PAK PERSONA MUND TË KLASIFIKOHEN PËR SHKAK TË MBAJTJES SEKRET TË MENDIMEVE DHE PËR FAKTIN QË SHUMË PAK ABUZUES PRANOJNË FANTAZITË DEVIJUESE DHE IMPULSET E TYRE. PEDOFILIA ËSHTË NJË VETË-ZBULIM DHE NUK ËSHTË NJË ZGJEDHJE, KJO ËSHTË DHE ARSYEJA QË KLASIFIKOHET NJË ÇRREGULLIM.  Pedofilët kanë dëshira të …

Pedofilia, çrregullimi i fantazisë dhe impulset Read More »

Çrregullimet e të ngrënit dhe shtrembërimi i imazhit trupor

Çrregullimet e të ngrënit karakterizohen nga prania e sjelljeve problematike në të ngrënë. Anoreksia nervore dhe bulimia nervore janë dy çrregullime specifike të cilat janë një rrezik serioz për jetën dhe shëndetin mendor. Anoreksia nervoreIndividët të cilët vuajnë nga anoreksia nervore jetojnë nën frikën e vazhdueshme të “shëndoshjes”, dhe shqetësimi i tyre për peshën trupore …

Çrregullimet e të ngrënit dhe shtrembërimi i imazhit trupor Read More »

Pas çdo fëmije që beson në vetvete, është një i rritur i cili e ka besuar më parë këtë.

Vetëbesimi është një proces i vazhdueshëm në të cilin prindërit janë modeluesit më të rëndësishëm. Gjithçka që një fëmijë bën është e vëzhguar, mësuar dhe modeluar nga prindërit, ndaj nëse një prind beson në vetvete edhe fëmija do t’a bëjë këtë gjë. Një i rritur pa vetëbesim, beson se vlen më pak se të tjerët. …

Pas çdo fëmije që beson në vetvete, është një i rritur i cili e ka besuar më parë këtë. Read More »

PAGJUMËSIA TEK FËMIJËT, ÇFARË DUHET TË DIMË?

Pse është kaq e rëndësishme që një fëmijë të flejë gjumë aq ore sa duhet?  Gjumi i mirë ndihmon në zhvillimin e trurit dhe mungesa e gjumit të nevojshëm sjell tek fëmija nervozizëm, mungesë të vëmendjes apo përqendrimit, përgjumje gjatë ditës dhe lodhje. Natën, truri i një fëmije përpunon dhe ruan të gjitha informacionet që …

PAGJUMËSIA TEK FËMIJËT, ÇFARË DUHET TË DIMË? Read More »

Mos rrisni fëmijë të bindur por fëmijë të pavarur

Të gjithë prindërit dëshirojnë që fëmijët e tyre t’u binden, që fëmijët të dëgjojnë dhe të bëjnë siç u thuhet. Mirëpo duhet pranuar që kjo gjë nuk është e lehtë. A duhet t’i binden fëmijët ‘verbërisht’ gjithçkaje që u thuhet atyre? Një fëmijë i bindur në gjithçka që i thuhet, është një fëmijë i cili …

Mos rrisni fëmijë të bindur por fëmijë të pavarur Read More »

Këshilla për të ndihmuar fëmijët në reduktimin e ankthit dhe stresit

Fëmija juaj do të bëjë atë që bëni ju. Kështu që nëse shmangni situatat që provokojnë ankthin, edhe fëmija juaj do t’a bëjë këtë. Nëse përballeni me frikën tuaj, edhe fëmija juaj do veprojë kështu. Nëse kujdeseni për veten tuaj edhe fëmija juaj do të mësojë se vetë-kujdesi është i rëndësishëm. Prandaj, kur mendoni për …

Këshilla për të ndihmuar fëmijët në reduktimin e ankthit dhe stresit Read More »

Si të përballemi emocionalisht me koronavirusin

Është normale të ndjehemi të stresuar për gjithçka që po ndodh, por duhet të pranojmë gjithë këtë, të pregatitemi për t’a përballuar dhe të bindim veten që është kalimtare. •Së pari është e rëndësishme të siguroheni që jeni duke u kujdesur mirë për veten, dhe që jeni duke u ushqyer shëndetshëm.  •Nuk duhet të harroni  të …

Si të përballemi emocionalisht me koronavirusin Read More »

Çfarë nuk duhet të neglizhojë një grua gjatë shtatëzanisë

Shtatëzania është një periudhë në të cilën nëna duhet të tregojë shumë kujdes. Për nënat e reja disa gjera janë krejtësisht të panjohura, ndaj është e nevojshme që të kenë informacionin e duhur. 1. Ushqehuni shëndetshëmFoshnja ka vetëm një burim ushqimi… ai jeni ju. Ndaj është shumë e rëndësishme që të zgjidhni ushqimin tuaj dhe …

Çfarë nuk duhet të neglizhojë një grua gjatë shtatëzanisë Read More »